Какво не знаем за белия дроб?

Мозъкът регулира скоростта на вдишване и издишване
20 фев 2015 17:09,
0
Какво не знаем за белия дроб?
Източник: Reuters, архив

- При всяко вдишване, кислородът преминава през бронхиалните тръби и достига до алвеолите на белия дроб. Клетките в алвеолите извличат кислорода и го доставят в кръвообращението.

- Еластичните влакна в алвеолите позволяват на белия дроб да се разширява и свива около 25 000 пъти дневно. Органът представлява сложна мрежа от алвеоли, тръби и кръвоносни съдове, които функционират заедно, за да осигурят необходимия кислород на всички тъкани в организма.

- По данни на Британската белодробна фондация всеки ден белият дроб вдишва около 8000 – 9000 литра въздух. 

- Дишането е възможно, благодарение на съкращението на диафрагмата.

- Алвеолите на белия дроб представляват малки порести структури. Според данни от National Geographic в органа има приблизително 600 млн. алвеоли. 

- Мозъкът регулира скоростта на вдишване и издишване. Той бързо може да установи концентрацията на кислород във въздуха и съответно да повиши или намали скоростта на дишане.

- От Американската белодробна асоциация съобщават, че ракът на белия дроб е вторият най-често диагностициран рак и е водеща причина за смъртност сред раковите заболявания.

- Всеки възрастен човек вдишва средно по 14 – 16 пъти в минута. Тази честота се повишава до 60 пъти за минута по време на физическа активност. 

- Белият дроб е уникален орган – той единствен не потъва. Освен това, е най-големият вътрешен орган, който е изложен и на външната среда. 

- Развитият бял дроб на бебето извлича кислород от въздуха, подобно на белия дроб при възрастните. Бебетата обаче дишат с много голяма честота, в сравнение с възрастните – около 40 – 50 пъти в минута.

Още интересна и полезна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари