Как ни лекува светлината?

В човешкото тяло има рецептори единствено за видимата светлина
4 мар 2015 19:05,
1
Как ни лекува светлината?
Снимка: Reuters, архив

Тя е навсякъде около нас. Тя осветява нашето ежедневие. Според метеорологичните прогнози Слънцето ще се усмихне на следващите четири почивни дни и светлината ще нахлуе в нашия живот.

Светлината е жизнено необходима за зараждането и разцвета на живата природа. След като поддържа фундаменталните основи живота, изниква въпросът какви са нейните лечебни ефекти и в какви случаи се прилага светлолечение.

От физична гледна точка, слънчевата светлина, достигаща до замната повърхност, може да бъде разделена в три спектъра. С най-голяма дължина на вълната са инфрачервените лъчи, следвани от видимата и ултравиолетовата светлина. Последната, от своя страна, се разделя на пигментна, антирахитична и бактерицидна област, отново въз основа на дължината на вълната.

 Различните видове лъчи имат различаваща се прониквателна способност и ефекти върху организмите. Най-дълбоко в човешкото тяло проникват инфрачервените лъчи, докато ултравиолетовите изминават късо разстояние от повърността на кожата, което е по-малко от милиметър.
 
В терапията са разработени специални лампи като източници на светлина в определен спектър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари