Само у нас няма проучване за разпространението на хепатит

В някои затворени групи половината от хората са с хепатит В
1
Само у нас няма проучване за разпространението на хепатит
Снимка: Булфото, архив

България е единствената европейска държава, в която липсва епидемиологично проучване за разпространението на хепатит. Това каза проф.Крум Кацаров, гастроентеролог във Военномедицинска академия, по време на дискусия "Хепатитът - скрита епидемия или решим проблем", цитиран от БТА.

В някои затворени групи население в страната ни честотата на хепатит В достига над 50 процента.

България има нужда от конкретни епидемиологични данни, каза още той и допълни, че недоброто лечение струва по-скъпо от точната и навременна терапия.

В света 3-4 милиона души се заразяват всяка година с хепатитна инфекция. При до 85 на сто от заразените с хепатит С болестта става хронична, докато при хепатит В достига 5-10 на сто, посочи проф. Кацаров.

Надяваме се през тази година да започне лечението на близо 50 българи, болни от хепатит С, с иновативна терапия, която вече е одобрена в Европейския съюз, каза пред журналисти проф. Людмила Матева, гастроентеролог в столичната болница "Св. Иван Рилски". Тези пациенти спешно се нуждаят от подобно лечение, допълни тя.

Кръглата маса е по инициатива на парламентарната комисия по здравеопазване, Българската асоциация за изучаване на черния дроб и Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски декларира подкрепата на Министерството на здравеопазването за въвеждане на Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Leika преди 9 години
Що за хепатолог е крум кацаров, хеле пък да говори за вируси? И въобще няма ли да се посрамува малко, след като се уяде покрай генерала? 50%? Сигурно има предвид затворите. И понеже се свършиха осигурените пациенти с хепатит, да лекуваме затворниците, за някоя и друга комисионна...