Чесън - гаранцията за едно здраво сърце

С него могат да се "изплашат" куп вируси
6 мар 2015 15:33, Румяна Тасева
6
Чесън - гаранцията за едно здраво сърце
Снимка: Reuters, архив

За българина не е чужда информацията, че чесънът е полезен и освен тъмни сили с него могат да се „изплащат“ куп вируси. Чесънът доказано повишава защитните сили на организма и допринася за подобряването на общото здравословно състояние.

Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.
 
С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.
По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.
 
Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: сърцечесънползи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Ей кеф, една глава чесън и уригам в градския транспорт на вси страни
5
0
 
7
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Четох: Турция произвеждала 100 пъти повече домати от нас(което би трябвало да бъде обратното) качеството им няма да дискутираме - знаете го,абсолютни ***,негодни за консумация....и скъпи! От Китай внасяме чесън,което пак би трябвало да бъде обратното,за качеството пак няма да спориме,знаете го - абсолютен,отровен,горчив ***....Е, каква държава сме когато селско-стопанска страна внася абсолютно всичко от вън!?....
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Написаното не важи за 99.9% от чесъна на пазара, внос от Китай
3
0
 
6
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Фирмено парти днеска. Утре... ми... чесън. Леко накиснат в шекмбе чорбИ.
2
0
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
На обед изядох две глави чесън.Сигурно се усеща от...четящите,ама здравето е над...всичко.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа не.В България всички са мега гъзари и ако лапат чесън за тях е много обидно.Даже и да имат 2 лева в джоба пак им е обидно