Разработват болкоуспокояващи от отрова на паяк

Учените са идентифицирали 7 съединения, които блокират нервни клетки
Обновена: 8 мар 2015 12:23 | 8 мар 2015 12:21,
2
Разработват болкоуспокояващи от отрова на паяк
Снимка: Reuters, архив

Отровата на определени видове паяци притежава химически ключове за разработване на нов клас болкоуспокояващи лекарства.

Това сочи ново проучване на екип от университета в Куинсленд, Австралия.
 
Учените са идентифицирали 7 съединения, които блокират изпращането на сигнали за болка в мозъка от останалите части на тялото.
 
Те блокират активността на конкретни видове нервни клетки, най-вече на така наречените Nav1.7 канали, които ни карат да усещаме неразположение.
 
По-голямата част от паяците, причиняващи сериозни ухапвания, притежават невротоксична отрова, като специфичният начин, по който е атакувана нервната система, варира според вида на паяка.
 
Специалистите се надяват, че молекулите в тази отрова, открита в 206 вида паяци, ще спомогне за създаването на най-силните и ефикасни до този момент медикаменти.
 
Те посочват, че един на всеки пет души в света страда от някаква хронична болка, с която не успява да се справи чрез каквито и да е терапии. Липсата на ефективно лечение превръща всеки ден в страдание.
 
Последвалата нетрудоспособност носи и големи икономически щети на отделните държави. Само в САЩ хроничната болка „краде“ над 600 млрд. щатски долара годишно.
 
В момента се изследват и потенциални медицински приложения на отрова от паяк за лечение на сърдечна аритмия, болест на Алцхаймер, инсулт и еректилна дисфункция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари