Защо отитът при децата е толкова опасен?

И как да го лекуваме
Обновена: 12 мар 2015 09:03 | 11 мар 2015 18:23,
0
Защо отитът при децата е толкова опасен?
Снимка: Reuters, архив

Острият среден отит представлява гнойно възпаление на лигавицата, покриваща кухините на средното ухо, като в процеса се ангажира и мукозата на мастоида. Заболяването е често сред малките деца. В някои случаи острият среден отит протича тежко с по-явни общи симптоми, отколкото локални от засегнатото ухо. Може да се каже, че колкото по-малко е детето, толкова по-дискретни са локалните белези и, следователно, толкова по-коварно е и заболяването от гледна точка на диагностика и навременно лечение.

 
Заболяването е известно от древността. Хипократ също е имал наблюдения и по повод на отитите е казвал: "Това е опасно заболяване, което протича със силна болка в ухото, а продължително високата температура е опасна поради възможността пациентът да развие делир." Разбира се, от камбанарията на съвременната медицина, подобен мрачен сценарии е недопустим. Все пак, възможност за развитие на усложнения винаги съществува поради близостта на средното ухо до мозъчните структури.
 
Здравото средно ухо е стерилно, което ще рече, че нормално там не се развиват дори и коменсални микроорганизми. Няколко са пътищата, по които могат да попаднат бактерии в кухината на средните уши.
 
Най-често, особено при кърмачета и малки деца, е тубогенното инфектиране на средните уши посредством Евстрахиевите тръби. Те свързват анатомично назофаринкса с кухината на средното ухо. Анатомична особеност на тръбите в детска възраст е техният по-широк просвет и по-къса дължина. Това значително улеснява миграцията на бактерии от възпалително огнище в носната лигавица и/или назофаринкса, през тръбите към средното ухо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: децаотиткърмачета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари