Фолиевата киселина предпазва от инсулт

Това важи особено за хипертониците
18 мар 2015 15:16,
2
Фолиевата киселина предпазва от инсулт
Снимка: Reuters, архив

Приемът на фолиева киселина в комбинация с медикамент за лечение на хипертония може значително да понижи риска от инсулт сред възрастните, които страдат от високо кръвно налягане. Това става ясно от данните на ново проучване, публикувано на страниците на JAMA.

Хипертонията е добре известен рисков фактор по отношение на инсулта. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около 8 от 10 инсулта са сред хората, които страдат от високо кръвно.

По време на предишни проучвания, които „разследват“ връзката между приема на фолиевата киселина и сърдечносъдовите заболявания, учени откриват, че витаминът може да бъде ефективен и за понижаване на риска от инсулт. Но не е имало проучване, което да бъде фокусирано изцяло върху тази връзка, подчертават авторите.

Изследователският екип си поставя за цел да проучи връзката между приема на фолиева киселина под формата на добавки и инсулта сред 20 702 участници от Китай. Те са на възраст между 45 и 75 години, а характерното за тях е, че страдат от хипертония, но никой няма анамнеза за инсулт или сърдечен пристъп.

Още за ефекта на фолиевата киселина вижте на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ТОЙ преди 9 години
Някой мастит фармацевтичен гигант иска да продаде продукта си.Прав е педро!
1
0
 
0
 
! Отговори
педро преди 9 години
А миналата година излезе изследване, което категорично отрича ефективността ѝ при бременност, и за майките и за плода. Бременните спокойно могат да не си дават парите. Това, че ви го предписва или препоръчва лекар не е задължително да е вярно, защото лекарите рядко си обновяват информацията.