Ефектът на йога е резултат от съчетаването на физическа и ментална енергия

Едно интервю на Puls.bg с Даниел Петров
21 мар 2015 20:14,
6
Ефектът на йога е резултат от съчетаването на физическа и ментална енергия
Източник: Reuters, архив

Даниел Петров е двукратен световен шампион и многократен шампион на България по йога. Занимава се с йога от 1989 г. и е ученик на известния Веселин Лучански.

- Откъде идва йога? Какво е да си неин последовател?

Аюрведа и Йога са част от древното познание на първата човешка цивилизация, населявала Земята преди хиляди години. Ведите се базират по техни сведения на препредаденото и чутото от по-древни времена, изречено от уста на уста от поколения древни мистици и мъдреци, поне 5000 години преди Христа.

Йога на ведически санскрит означава свързване, съюз.

Йога е дисциплината за самореализацията и себеосъзнаването, което може да бъде постигнато само, ако тялото и умът са в баланс и синхрон със съзнанието на човека. Иначе в днешния 21 век да си „последовател“ ми звучи някак фанатично и крайно. Хубаво е да практикуваме най-вече заради здравословния и антистрес ефект.

- Какви физиологични промени настъпват в тялото при практикуване на йога? А появяват ли се промени във възприемчивоста към света и чувствителността изобщо?

За йога западното разделение на дух и тяло е чуждо и неправилно. Физическото ни здраве и състоянието на тялото се отразяват на настроенията и разположението на духа ни и обратно.

Поради това учението поставя силен акцент не само върху позиционирането на тялото и физическите упражнения, но и върху цялостната ни нагласа и мисловна дейност.

Една от основните части на тялото, върху които се съсредоточават йогийските упражнения, е гръбначният стълб. Между отделните прешлени има множество нервни струпвания, което може да създаде различни здравословни проблеми, стрес и чувство на умора, ако тази част от тялото не е в добра физическа форма и е прекомерно натоварена.

Подобни зависимости между физическото и психичното състояние на човек са в основата на йогийските пози. Именно съчетаването на физическа и ментална енергия е тайната на положителния ефект на йога върху тези, които я практикуват.

Физиологичните ползи са добре известни – подобрено дишане, което води до достигането на повече кислород до клетките и по-здраво тяло съответно, издръжливост и подобряване на стойката, подобряване на кръвообръщението, което дава много положителен ефект при сърдечни заболявания и проблеми с кръвното, нормализиране на метаболизма и регулиране на дейността на жлезите.

Психологическите ефекти се изразяват в повишаване на настроението и способността за съсредоточаване, релаксация и намаляване на стреса, както и повишаване нивото на себепознание.

Повече за ефекта на йога върху здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: йогаклубДаниел Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
34
 
! Отговори
мони преди 4 години
Ходя при Даниел петров и съм много доволна :)
5
12
 
32
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Точно от него ли намерихте да вземете интервю ... Даниел Петров от години се държи неадекватно ...
4
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми харесва позата(свещ).Харесват ми и някои йогийски мудри.
3
8
 
35
 
! Отговори
sss преди 9 години
Harmonia i spokoistvie vatrechen mir
2
8
 
36
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Превода на Йога от санскрит означава -съюз със БОГА. Не просто някакъв съюз или свързване.
1
8
 
36
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Повишена еякулация също