Може ли циститът да стане хроничен?

Интервю на Puls.bg с д-р Васил Василев
Обновена: 24 мар 2015 16:11 | 24 мар 2015 16:09,
0
Може ли циститът да стане хроничен?
Източник: Reuters, архив

Д-р Васил Василев, д.м. е главен асистент в Клиника по урология към Университетска болница „Александровска”, София, консултант по урология в Хил клиник и Токуда Болница – София.

- Д-р Василев, на какво се дължи циститът и какви са характерните за него симптоми?

Циститът е инфекция на пикочните пътища. Цистит означава „възпаление на стената на пикочния мехур“. То може да бъде химическо, радиационно или бактериално, което е най-често срещаното. Случва се, когато патогенни бактерии попаднат в пикочния мехур, където започват да се развиват и водят до съответните оплаквания.

Циститът има много разнообразни симптоми. Най-честият и значим е честото и болезнено уриниране. Посещението до тоалетната е буквално през пет минути, а количеството урина е една – две капки. След уринирането остава усещането, че пикочният мехур не е изпразнен, поради което има следващо посещение до тоалетната и т. н. Това е вследствие на раздразнената стена на пикочния мехур. Урината, независимо в колко малки количества е, започва да го дразни.

Другият важен симптом на заболяването е кръвта в урината. Той не е задължителен, но се наблюдава много често. Урината придобива розов цвят, може да стане по-тъмно розова, а при по-тежки форми на цистит и тъмночервена. Дори е възможно да има и съсиреци е нея. Тук не става дума за голямо количество кръв, но симптомът е много притеснителен за пациентките.

Има и други оплаквания, характерни за цистита. Сред тях са болка в малкия таз, над пубиса, при полов акт. Това, в общи линии, са основните и най-важни симптоми при цистит.

- Кои са рисковите фактори за заболяването? И защо жените страдат в значително по-голяма степен от цистит, в сравнение с мъжете? Могат ли да се обособят рискови групи?

Честотата на цистита  може да се обособи според няколко възрастови групи - при деца, зрели хора и възрастни. При децата съотношението между засегнатите от заболяването момчета и момичета е горе-долу еднакво. При възрастните вече цититът се среща в пъти по-често сред жените, отколкото при мъжете, а причината се дължи на анатомията на жената. При жените уретрата е много къса, права и дебела. Това изключително улеснява попадането на бактерии в пикочния мехур.

Може да се каже, че сред мъжете между 20 и 50 години, циститът е много рядко срещан. При тях появата му най-вероятно е следствие на друга причина - има наличие на някаква предпоставка, тъй като уретрата при мъжа е дълга, тънка и завита. Това значително затруднява попадането на бактерии в пикочния мехур.

Повече за цистита може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари