Прогресирането на рака на простата се потиска с витамин D

Важи обаче при туморите, които са агресивни в по-малка степен
30 мар 2015 22:03,
5
Прогресирането на рака на простата се потиска с витамин D
Източник: Reuters, архив

Приемът на витамин D може да забави или обърне прогреса на туморите на простатата, с по-ниска степен на агресивност, без необходимост от операция или лъчева терапия. Това се установява от данните на ново проучване. 

Според скалата на Глисън за класифициране на степента на агресивност на туморите, която се използва от патолозите, туморите, които са със степен 7 или по-висока, се считат за агресивни. При тях рискът от разсейки е много голям. Туморите от подобна степен, които засягат простатната жлеза, трябва да бъдат хирургически отстранени. 

Тези тумори, които са със степен 6 или по-ниска, се считат за агресивни в по-малка степен. Те може да не причиняват симптоми или здравословни проблеми. Въпреки това някои пациенти предприемат простатектомия. 

Когато засегнатият реши да се подложи на операцията, той трябва да чака 60 дни от проведената биопсия, преди да може да се пристъпи към простатектомия. Този период е необходим, за да се разсее възпалението, причинено от биопсията. 

Изследователите от Медицинския университет в Южна Каролина, Чарлстън, САЩ, предприемат проучване, с което да установят дали приемът на витамин D добавки ще има полза за пациента в периода на изчакване. 

При предишно проучване на същия екип се установява, че при 55% от мъжете с по-малко агресивен рак на простатата, които приемат добавките, се наблюдава подобрение. След едногодишен прием на витамин D при тях се констатира намаляване на степента на агресивност на тумора, а някои тумори дори изчезват напълно.

По време на последното им проучване, участие взимат 37 мъже, които изчакват за простатектомия, която доброволно са избрали. Те са разделени в две групи, като едната от тях ежедневно получава витамин D добавки, а участниците в другата – плацебо. 

В предварителните резултати се посочва, че сред много от мъжете, които приемат витамин D, се наблюдава подобрение.

Данните са представени по време на 29-та Национална среща и изложение на Американската асоциация на химиците (ACS).

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката "Акценти" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
simo преди 9 години
Yadkite na kaisiite imat nai mnogo vitamine b17. a kokosovoto maslo za48 chasa precakva raka. Djinjifila jinger sqshto e protivorakov kakto i kurkuma. Naturalnia vitaminq C sqchetano sas bezmestna. visokoalkalna dieta no riba po malko moje i tova za 2 sedmici precakva raka ...