Може ли хлорът във водата да доведе до антибиотичната резистентност?

Той предотвратява разпространяването на бактерии във водата
31 мар 2015 19:43,
11
Може ли хлорът във водата да доведе до антибиотичната резистентност?
Източник: Reuters, архив

Хлорът представлява химическо вещество, което се използва за предотвратяване размножаването на бактериите във водата, както и за неутрализирането им в битови и промишлени отпадъци.

Попадайки във водата, веществото се свързва с органичните замърсители в нея като листа, клонки, пот, урина, слуз, фекалии и кожни клетки, при който контакт се образуват силно токсичните хлорамини и хлороформ.

Заради това, че е ефективен в борбата срещу широк спектър от патогенни микроорганизми, хлорът се използва и във фармацевтичната индустрия, най-вече при разработването на някои видове антибиотици.

Наличието на химичното вещество в питейната вода обаче крие сериозен риск от проява на антибиотична резистентност, предупреждават щатски учени.

Ново изследване, представено в рамките на 249-ия конгрес на American Chemical Society, показва, че пиейки вода, на практика хората стават резистентни към хлора, а оттам – и към медикаментите, в които той се съдържа.

Това е особено обезпокоителен факт, като се има предвид, че антибиотиците стават все по-неефективни в лечението на инфекциозни заболявания и така изправят човечеството пред опасността от смъртоносни зарази, които досега са били напълно лечими.

Повече за хлора и връзката му с антибиотичната резистентност може да научите на Pusl.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКофти, че минералната вода на мутрите също почва да съдържа хлор. Малко останаха без добавени отрови. Също в панелката, като се къпем и хлора се диша. Тоест сами си правим газовите камери всеки ден без да знаем какво си причиняваме, като позволяваме да ни тровят водата за наше "добро"Министерство на екологията, ще разгледа ли тези изследвания и дали ще вземе под внимание общественото мнение и да забрани хлорирането в БГ????
2
1
 
0
 
! Отговори
До сибирска преди 9 години
Преварената вода си я преварявай във медно или цинково канче, че такива *** като тебе нямат място на тоя свят.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хлора си го набавяш с хлорираната вода или със солта която си слагаш на пържените картофи все тая. Хлора е важен за храносмилателната и имунната системи.Допринася положително на киселинно-алкалният баланс. Помага за транспортирането и изхвърлянето на въглеродният диоксид.Минималният дневен прием е 2.3 до - 3.6 грама на ден.От храната си набавяме обикновен около 90% от тази доза и от хлорираната вода идват около 10%. За да предозирате с хлор трябва да пиете по 20-30 литра вода на ден...