Периартрит на раменната става – какво е характерно

И на какво се дължи
1 апр 2015 17:12,
0
Периартрит на раменната става – какво е характерно
Източник: Reuters, архив

Периартритът на раменната става засяга меките тъкни, разположени около ставата. Заболяването се наблюдава най-често във възрастовия интервал от 20 до 50 години и е еднакво разпределено измежду представителите на двата пола. От клинична гледна точка периартритът се разделя на остър и хроничен.

Акромиумът е част от скапулата (лопатката). Субакромиалното пространство е локализирано под акромиума и над раменната става. През това тясно пространство преминават основно мускули, участващи в осъществяването на движения в раменната става. Етиологичните фактори за периартрит действат главно на нивото на субакромиалното пространство.

Разнообразни са причините, които могат да предизвикат увреждане на структурите в субакромиалното пространство. Най-общо те се разделят на външни и вътрешни. Сред външните са острото и хронично претоварване, притискане и преразтягане на мускулите в субакромиалното пространство.

Това довежда до тяхната дегенерация и разкъсване, което бележи клиничното начало на остър или обостряне на хроничен периартрит. Предразполагащ фактор за увреждане на тези мускули и техните сухожилия са и дегенеративните процеси, настъпващи в механично най-натоварените участъци от тях с времето.

Повече за периартрита и лечението му може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари