Електролитите - жизненоважни за организма

Кои са най-важните електролити в организма?
0
Електролитите  - жизненоважни за организма
Снимка: photl.com

Вероятно сте чували термина „електролити“. Лекарите го използват в случаите, в които става дума за дехидратация. Чудите ли се всъщност какво точно представляват те? 

Преди да се опитаме да обясним по-подробно, трябва да отбележим, че електролитите са от изключителна важност за организма. Най-важните вещества за електролитите в организма са калций, калий, магнезий, фосфор и натрий. 

Какво представляват електролитите? 

Електролит е всяко вещество, съдържащо свободни йони. Натрий, калий, калций, хлориди и фосфати са най-честите примери за електролити. Те са основни вещества, които се разпадат на йони, когато попаднат в разтвор и придобиват способността да провеждат електричество. 

Всички висши форми на живот, включително хората, не могат да съществуват без електролити.
Има няколко електролита, които се намират в човешкото тяло. Всеки от тях има специфична роля. Повечето са отговорни за поддържането на равновесието в обмяната на течности между клетките и тъканите. 

Този баланс има критично значение за поддържането на организма хидратиран, както и за провеждането на нервните импулси, мускулната функция и нивата на pH в тялото. 

Роля на електролитите

Електролитният дисбаланс може да бъде много вреден за здравето, тъй като електролитите имат съществени функции. 

Мускулите и невроните са „електрическите“ тъкани в тялото. Те се нуждаят от електрически импулси, за да изпълняват функциите си. Без достатъчно електролити това няма как да се случи. 

Тези тъкани се активират от електролитната активност между извънклетъчната и вътреклетъчната течност. Мускулните съкращения изискват калций, калий и натрий за нормалната си работа. Дефицитът на тези вещества предизвиква мускулна слабост и крампи. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари