Черният боб укрепва сърцето

Защитава и черния дроб
Обновена: 5 апр 2015 13:17 | 5 апр 2015 11:33,
3
Черният боб укрепва сърцето

Черният боб е култура, която е изключително полезна храна за сърцето. Той съдържа фибри, калий, фолиева киселина, витамин B6 и фитонутриенти.
 
Витамин B6 и фолиевата киселина предпазват от натрупване на хомоцистеин. Високите количества на това вещество в организма могат да увредят кръвоносните съдове и да причинят сърдечносъдови проблеми.
 
Фибрите, на които е богат черният боб, спомагат за намаляването на общия холестерол в кръвта и понижават риска от сърдечно заболяване. Приемът на фибри, от друга страна, се свързва с понижения риск от рак на дебелото черво.
 
Кварцетинът и сапонините, които се съдържат в черния боб, също имат полезно за сърцето действие. Кварцетинът е естествено противовъзпалително средство, което понижава риска от атеросклероза и защитава от уврежданията, причинени от липопротеините с ниска плътност – LDL холестерола.
 
Според данните от различни изследвания сапонините помагат за понижаване на липидите в кръвта, както и на нивата на холестерола. Така сърцето и кръвоносните съдове са защитени от увреждания.

Сапонините могат да предотвратяват размножаването на раковите клетки и разпространяването им в тялото.
 
Селенът е минерал, който не се съдържа в повечето плодове и зеленчуци, но може да се открие в черния боб. Тази съставка на черия боб го му дава антираково действие.
 
Селенът подпомага чернодробната функция и за детоксикиране на организма от някои канцерогенни съединения. Предпазва още от възпаления и потиска туморния растеж.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не мога да разбера защо бобът който е внос от китай мина 5 лв за килограмчерен боб не съм виждала сигурно в някой бутик мога да го намеря