Защо страдаме от пролетна умора?

И как можем да си помогнем
Обновена: 8 апр 2015 16:19 | 8 апр 2015 15:55,
2
Защо страдаме от пролетна умора?
Източник: Reuters, архив

Пролетната умора е типичен пример за сезонно афективно разтройство. Колкото по-отдалечено е едно място от екватора, толкова по-голяма е вероятността за развитие на синдрома пролетна умора. Симптомите са замаяност, лесна умора и понижен или липсващ тонус. Наблюдава се при всички възрастови групи, но е най-силно изразено при младите активни хора.

1. Най-честите причини за развитие на този симптоматичен комплекс

За водеща причина се смята преходът от студено към топло време, както и удължаването на деня. Понижената физическа активност и консумацията на повече храна, богата на вредни мазнини и бедна на полезни хранителни вещества - витамини, минерали и други, също са в основата на синдрома на пролетната умора. Хиповитаминоза в организма заради зимата предразполага към появата на чувство за изтощение. Запасите от витамин D в тялото се изчерпват, както и хранителната доставка на поливитамини е драстично снижена. Зимните плодове и зеленчуци са "парников" продукт, който е беден на ценни хранителни елементи.

Друга теория за развитието на пролетна умора е наличието на хормонален дисбаланс. Това е честа причина за изпадане в депресивни кризи. През зимата значително спада нивото на хормона серотонин, произвеждан от епифизната жлеза, и надделява отделянето на хормона мелатонин. Това е така, защото през зимата светлата част на деня е по-кратка. Рязката промяна при смяна на часовото време и преминаване от зима към лято, освен че води до синдром на джет-лага, често става причина за появата на отпадналост, замайване и лесна уморяемост.

Още за пролетната умора може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно много работите,секс првите.А и ако и много тренирате.