Какво е характерно за географския език?

Състоянието не е заразно, уверяват учени
12 апр 2015 10:26,
0
Какво е характерно за географския език?
Източник: Reuters, архив

Географският език е състояние, което се отличава с петна по езика. Те се появяват в различни форми, подобни на кръгове. 

Макар да не е ясна причината, която води до появата на състоянието, учените наскоро откриват, че то бива два вида. Географският език засяга около 2% от населението глобално. 

Наблюдава се промяна в горния слой на езика – епитела, където са разположени и вкусовите рецептори. 

При хората, засегнати от географски език, някои от структурите, съдържащи тези рецептори, могат да се възпалят. Това обяснява Габриел Сейдън от Научния институт "Уайзман", който допълва, че състоянието не е заразно, но е възможно да стане хронично. 

Учените смятат, че генетичният фактор може да има отношение към появата на географски език. Има съмнение, че стресът, хормоналният дисбаланс, алергиите и диабетът също играят роля. Все още обаче няма категорични доказателства.

Учените поясняват, че езикът може да се самоизлекува, но състоянието винаги рецидивира. Когато това се случи, може да причини лека болка. 

При единия вид на състоянието, развитието му започва с редица малки петна, които постепенно започват да се разширяват в кръгообразна форма. Фигурите не могат да се появят на място, което вече е било засегнато, което води до образуването на странни форми. 

При по-сериозния случай може да се развият спираловидни модели, които да засегнат все още неизлекувани области на езика.

Повече полезна и интересна информация може да прочетете в рубриката "По-красиви" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари