Белината може да увреди детското здраве

Увеличава се рискът от респираторни инфекции
14 апр 2015 22:06,
1
Белината може да увреди детското здраве
Източник: Reuters, архив

Неразумното използване на белина за дезинфекциране на дома може да е опасно за детското здраве.

Ново изследване на екип от университета в белгийския град Льовен, сочи, че почистването с такива препарати значително увеличава риска от появата на респираторни инфекции и други заразни заболявания сред малчуганите в училищна възраст.

То е публикувано в сп. Professional & Environmental medicine.

Проучването обхванало над 9000 деца на възраст между шест и 12 години от Белгия, Испания и Финландия и техните родители.

За целите на изследването родителите са попълнили въпросници, в които е трябвало да посочат колко често употребяват белина и колко пъти децата им са боледували от грип, тонзилит, синузит, бронхит и пневмония през изминалите 12 месеца.

Направеният анализ е показал, че броят и честотата на инфекциите са по-високи сред подрастващите, чиито родители редовно използват белина у дома. Оказва се, че дори въздухът, напоен с тютюнев дим или мухъл не е толкова вреден за дробовете на децата, както този род дезинфектанти.

Обяснението е, че при чистене с белина се отделят различни опасни за здравето съединения.

Те могат да увредят лигавицата на белодробните клетки, като по този начин се улеснява развитието на инфекции.

Специалистите посочват, че са необходими още наблюдения върху зловредното влияние на почистващите препарати изобщо.

Те изтъкват обаче, че продукти, които съдържат хлор и амоняк, не трябва да се използват у дома и предупреждават, че алергиите и дихателните смущения, нарушенията в сърдечносъдовата и имунната система са само част от проблемите, с които човек може да се сблъска.

Белгийските учени съветват домакините да се ориентират към алтернативни методи за дезинфекциране на дома, като например някои „бабини“ рецепти, чрез които се почиства също толкова добре, но без толкова опасности за организма както на децата, така и на възрастните хора.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Еко среда“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
37
 
! Отговори
А,Добро утро преди 9 години
Отдавна е известно , че белината дразни дихателните пътища , както и хлорните препарати ! Друг е въпроса , защо болшинството ДЪРЖАВНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ използват все още ХЛОРНИ ПРЕПАРАТИ за почистване , след като има одобрени множество такива,които не съдържат хлор ?????И така деца като моето , с дихателни алергии са постоянно болни! ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЕЦАТА НИ!