Иновативен тест за $2 открива рак дистанционно

Апаратът е вдъхновен от технологията на смартфоните
1
Иновативен тест за $2 открива рак дистанционно
Снимка: Reuters, архив

Апарат, вдъхновен от технологиите на смартфоните, ще спомогне за дистанционното откриване на ракови образувания и на други заболявания, съобщава Франс прес. При това новата технология ще е на изключително ниска цена.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили технология, при която се използват холограми, за да бъдат сглобени микроскопични изображения в 3D. По този начин може да бъде извършен дигитален анализ на молекулярния състав на клетките и тъканите на пациента.

Експерименталният апарат е кръстен D3System и е оборудван с модул за изображения, свързан към смартфон. Мобилният апарат записва с камерата си получените образи от модула във висока резолюция. С една дигитална картина устройството може да запомни молекулярните данни на над 100 хиляди клетки от взета проба кръв или тъкан.

Събраната информация може да се предаде на сървър, който осъществява съответните графики и ги предава на специалистите.

За да се осъществи молекулярният анализ на туморите от кръв или тъкан, те биват маркирани с микро-сфери от пластмаса, които се прикрепват към туморните образувания. Тестът бързо установява кои клетки имат тумори и кои не. Той струва само 1,80 долара и може да бъде осъществен и в най-бедните страни, в които няма добре действащи здравни структури.

(БТА)


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари