Как да избегнем салмонела в яйцата?

И на какво се дължи салмонелният гастроентерит
Обновена: 14 апр 2015 18:23 | 14 апр 2015 18:21,
5
Как да избегнем салмонела в яйцата?
Източник: Reuters, архив

Салмонелният гастроентерит се причинява главно от серотиповете S.enteritidis и S.typhmurium. Тези бактерии са широко разпространени и силно устойчиви във външната среда. Те влизат в класификацията на големия род Салмонела, където попадат и много други серотипове, предизвикващи по-тежки заболявания.

Серотиповете, причиняващи гастроентерити, попадат в организма при консумация на заразени хранителни продукти. Такива може да са месото, рибата, млякото, яйцата и др. Макар и по-принцип яйцата да не са водещите продукти в структурата на потенциално заразните храни, в периода около Великденските празници тяхната консумация значително се повишава. В този ред на мисли, съществува вероятност за зачестяване на случаите на салмонелен гасроентерит през следващите дни.

Салмонелният гастроентерит попада в групата на хранителните токсикоинфекции. Това ще рече, че тези бактерии предизвикват, както инфекциозен процес, така и интоксикация на организма. За да се случи това обаче, погълнатите бактерии трябва да са в достатъчно висока инфекциозна доза. Последната е от рода на 200 милиона бактерии за възрастните и само 20 милиона за децата.

На пръв поглед, тези галактически числа създават впечатление, че салмонелният гастроентерит е по-скоро екзотика, отколкото реалност. Оказва се обаче, че при създаване на подходящи условия като оптимална температура и достатъчно време, тези бактерии доста успешно повишават броя си до необходимото за инфектиране ниво. Ето защо, ако яйце с дори 5-6 салмонелни бактерии бъде оставено на стайна температура за няколко дена, в него може да протече бурна експанзия на бактериите и то да стане заразно.

Повече за салмонела и консумацията на яйца може да прочетете ба Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
5
 
! Отговори
Нели преди 9 години
Статията е глупава и повърхностна. Не дава полезна информация, а е типичен поток на неинформирано съзнание. Не подценявайте опасността от салмонелата. Мийте яйцата преди варене. Макар че това не помага особено. Трябва да се варят поне 20мин., но за омлетите проблема си остава. Както и при домашна майонеза, крем карамел и други кремове с кратко варене. От личен опит знам, че дори маркираните яйца, могат да са заразени от салмонела. Така че, рискът си е за нас, а никой не носи отговорност.