Левкемията при децата в повечето случаи е лечима

Левкемиите клинично се делят на остри и хронични
16 апр 2015 20:39,
0
Левкемията при децата в повечето случаи е лечима
Източник: Reuters, архив

Белите кръвни клетки (левкоцитите) са различни видове. Основните три клона левкоцити са гранулоцитите, моноцитите и лимфоцитите. Зрелите левкоцити в кръвта имат незрели предшественици в костния мозък, които непрестанно се делят и диференцират.

В процеса на делене и диференциация се образуват поетапно различни клетки като степен на зрялост. Тези междинни фази протичат в костния мозък и не могат да бъдат прескочени. Почти всички клетки предшественици са функционално неактивни и се задържат в костния мозък до пълното си узряване.

Тези клетки предшественици са цитологичния субстрат на факторите, отключващи левкемия. Факторите в своята съвкупност-генетични, химични, физични и т.н., удрят клетките предшественици на определено стъпало в процеса на костно-мозъчна диференциация. В резултат, диференциацията на съответния клон-гранулоцитен, моноцитен или лимфоцитен, спира до това стъпало.

По този начин, от една страна, до кръвта не достигат зрели клетки от съответния клон. От друга, незрелите и нефункционални клетки предшественици до нивото на стоп се произвеждат неконтролируемо в огромно количество. Получават се милиони незрели и нефункционални клетки, които заемат все повече пространство в костния мозък.

Колкото по-рано в процеса на диференциация е настъпил стопът в развитието на клетките, толкова по-остър и злокачествен ход има отключената левкемия. Клиничното разделяне на левкемиите е на остри и хронични. За разлика от разпределението при възрастни, при децата преобладават острите.

Повече за левкемията в детска възраст може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари