Медицината не е плод и зеленчук, БЛС иска още 25 млн.

Настоява и за 35 млн. за лекарства за онкоболните
Обновена: 16 апр 2015 17:11 | 16 апр 2015 16:37,
8
Медицината не е плод и зеленчук, БЛС иска още 25 млн.
Снимка: Dnes.bg

Българският лекарски съюз настоява Националната здравноосигурителна каса да отблокира 25 млн.лв. от резерва й за нуждите на болниците. В противен случай съюзът ще оттегли подписите си от Националния рамков договор. С това заплаши председателят д-р Цветан Райчинов.

Още по темата
За първото тримесечие на годината Касата е платила 25 млн. лева за надлимитна дейност на болниците, но тази сума ще бъде приспадната от бюджетите им, които остават до края на годината.

Ако не бъдат отпуснати тези 25 млн., до края на годината болниците ще получават 92-93% разплащане, което според съюза е недопустимо, защото договореното е за 95% .

Д-р Цветан Райчинов съобщи още, че ще бъдат поискани още 35 млн. от Касата за онколекарства.

"Да се отблокират още 35 млн. от резерва за онколекарства, тъй като бюджетът на Касата е приет с дефицит от 35 млн. лева спрямо предходната година. През 2014 г. са изразходвани 220 млн. за онколекарства, а за тази година са предвидени 175 млн", настоя той.

От БЛС ще настояват и медицински дейности като раждане и хемодиализа да не подлежат на никаква регулация и лимити, защото при тях по обективни причини няма "фалшиви резултати".

"Тези дейности са с ясен брой хора, има регистър, там няма как да има измами. Настояваме да бъдат платени толкова дейности, колкото са изработени", обясни Райчинов.

Никой от лекарите не харесва методиката на Здравната каса, защото по този начин броят на извършените медицински дейности е водещ, а не качеството на медицината. Методиката превръща нещата в състезание за бюджет, не за пациенти, смятат от съсловната организация.

"За нас намаляването на цени на дейности е неприемливо, защото това означава повече работа за лекарите, които да се стремят да правят повече обеми, а това означава некачествена медицина", заяви Райчинов и допълни, че пациентите трябва да се лекуват колкото трябва, а не колкото е посочено в дадена пътека.

"Не може в медицината водещ да бъде обемът. Това не е плод и зеленчук – колкото повече краставици и домати се продадат, толкова по-добре", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
такааа преди 9 години
искате парички,абе убавци и то пак за онкоболни за да плащате на лекарствената мафия,която купава от китай и индия за 3 ,а вие ги купувате за 3000 долара,е за това в цяла България има 2 РЕТ скенера, за кибернож мафията още не ви е разрешила,за лъчеапарат по време на операция не си и мечтаем вече,но нали мъжа на долорес трупа милиарди ,какво като болните седят в коридорите да им правят вливки ,не с модерни апарати като в турция ,а ето така като преди 20 год.,какво да ви пожелая -да го преживеете
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма лекари има бирници ако немогат по друг начин се молят за милост за трансплонтация уж събират от наивните 200-300хил.делят с брата и шапка на тояа
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02Всъщност да, те са много повече отколкото ви трябват, затова и всяка година по около 600 лекари заминават на Запад.Над 3400 за последните 6 години...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на някои лекари много им шават ръцете - първо реформа, после пари!
3
1
 
8
 
! Отговори
lekar до Vesko преди 9 години
Веско за да се върже графика се полга извъреден труд около 60- 70 часа това е половин работен месец. Преди 2007 бяхме 32 лекари в нашето отделение сега са 21 със специализантите, другите сме в германия основно има и в ирландия и англия включитено и аз не че много ми харесва но в бг не може да се работи вече, лъжат хората че финансирането е добро а в същност е ужасно ,няма как да е качествено здравеопазването без пари, с пръдня боя не става...
2
3
 
4
 
! Отговори
НЗОК преди 9 години
Първо си оправете здравната каса, после искайте пари. Направо е скандално това , което лъсна с кода за здравните досиета!!!!
1
4
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всъщност докторите и болниците не са ли повече отколкото трябват