Източник: Reuters, архив
|
Измиването на продуктите преди готвене е най-важната част от подготовката. Плодовете и зеленчуците изобилстват от мръсотия, пестициди, а често те са и покрити с восък, който им придава търговки вид.
Когато тези замърсители не са отстранени от храната, те биват погълнати и могат да доведат до хранително отравяне, други хранителни нарушения и дори до развитие на рак. Причината е, че пестицидите много често съдържат и канцерогенни вещества. Кои са опорните точки, когато става дума за почистване на плодове и зеленчуци?
За зеленчуците:
Плодовете често са покрити с восък. Той, освен че играе ролята на консервант, подобрява и вида им. При консумация на плодове като ябълки и круши, е важно те да се измият внимателно под течаща вода. Препоръчително е да се използва мека четка, с помощта на която да се отстрани слоят восък, ако има такъв.
Тези плодове обикновено се обелват преди консумация, но за по-голяма сигурност, е препоръчително първо да се измият.
Повече информация, свързана с правилното хранене, може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase