Рискът от инфаркт скача след развод

Кои са засегнати в най-голяма степен?
20 апр 2015 22:40,
14
Рискът от инфаркт скача след развод
Източник: Reuters, архив

Разводът с брачния партньор нанасят вреди на здравето в дългосрочен аспект. Ударите от тези житейски ключови събития трайно вредят на здравословното състояние.

Симптомите обикновено се появяват години по-късно. Това се случва, дори когато човек възвърне духа си и открие стабилност и щастие в нова връзка.

Ново проучване на учени от Медицинския университет „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, показва, че при хората, претърпели развод, рискът от инфаркт е в пъти по-висок, отколкото при семейните хора.

Изследователите са анализирали данни за над 15 000 души, които в началото на проучването са били на възраст между 45 и 80 години и са сключвали брак поне веднъж. Изследваните лица са били наблюдавани от 1992 до 2010 г.

В началото на проучването 14 процента от мъжете и 19 процента от жените са били разведени. До края на 18-годишния период над една трета от участниците са преминали поне през един развод.

През периода на наблюдение 1211 души са прекарали сърдечен удар.

Най-засегнати са разведените жени. Рискът от инфаркт при тях трудно намалява, дори и след като се омъжат отново.

При дамите, които са се развели поне един път, опасността нараства с 24% в сравнение с омъжените. Числата дори нарастват до 77% при тези, които са се разделяли с брачните си партньори повече от веднъж.

При мъжете рискът е значително по-малък - за разведените веднъж е 10% по-вероятно да получат инфаркт, докато при тези няколко пъти числото е около 30%.

Предполага се, че след раздялата здравето малко по малко се руши, тъй като освен че се продуцира интензивен стрес и нещастие от негативното събитие, се натрупва и постоянен стрес заради финансови проблеми и поемането на грижата за децата само от единия родител.

Проучвания, правени по-рано, извеждат резултати, според които животът с партньор е по-здравословен и носи дълголетие.

Едно такова изследване прави извода, че разтрогването на връзката повишава в следващите 12 месеца шест пъти риска от смърт при мъжете и два пъти при жените.

Повече от 42 % от браковете при американците завършват с развод.

Още полезна информация може да научите в рубриката „Взаимоотношения“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Права си хулия, много си права