Откъде можем да си набавим растителни протеини?

Растителните млека например са добър източник
22 апр 2015 21:00,
0
Откъде можем да си набавим растителни протеини?
Източник: Reuters, архив

Когато става дума за набавяне на растителни протеини, това може да се окаже трудна задача за някои. Предлагаме няколко идеи, които биха могли да се окажат полезни за хранителният режим на вегетарианците и веганите. 

Коноп

Добавянето на коноп към диетата не означава, че ядем въже или марухуана, поясняват експертите. Конопът може да се намери като добавка в някои зърнени храни и миксове, а може да се закупи и като семена. Той спокойно може да се добавя към смутита, готвени ястия, сосове и др. Количеството от три супени лъжици от конопените семена съдържа 10 г протеин. 

Конопеното мляко също е добър неживотински източник на протеини. Освен това, то съдържа и по-малко количество калории, в сравнение с обезмасленото мляко. 

Семена от чиа

В количеството от около 30 г семена от чиа се съдържат приблизително 4,7 г протеини. Като бонус получаваме и фибри, които са полезни за храносмилането. Семената от чиа могат да се добавят към салати, зърнени закуски, смутита. 

Семена от слънчоглед, мак и сусам 

По-познатите видове семена също са с високо съдържание на протеин и здравословни мазнини. От изброените, в слънчогледовото семе се съдържа най-голямо количество протеин – 7,3 г в половин чаша. В същото количество от сусамените и маковите семена може да се намерят 5,4 г протеини.

Растително мляко

Алтернативите на млякото не са само за тези, които страдат от непоносимост към лактозата. Те могат да бъдат полезна добавка към хранителния режим на всеки, но трябва да се внимава с добавените вкусове и захар.

Така например една чаша соево мляко съдържа 100 калории, в сравнение със същото количество обезмаслено мляко, което съдържа 80. Когато обаче има добавени аромати и вкусове, тези цифри се увеличават. 

Соевото мляко има най-много протеини, 4 – 8 г за 220 мл мляко. Бадемовото, конопеното и оризовото мляко съдържат около 1 г в количеството от една чаша.

Повече за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари