Маточната шийка – възпалителни заболявания

По какво да ги познаем?
24 апр 2015 20:09,
7
Маточната шийка – възпалителни заболявания
Източник: Reuters, архив

Възпалителните заболявания на маточната шийка – цеврицити, се причиняват от неинфекциозни и инфекциозни причинители. Към първите спадат локални травми, новообразувания, физически и химически агенти, благоприятстващи развитието на условнопатогенната флора на влагалището. Основните инфекциозни причинители са бактерии и вируси.

1. Гонорея

Нарича се още “трипер”. Това е едно от най-широко разпространените сексуално-трансмисивни заболявания. Причинителят е бактериален - Neisseria gonorrhoeae, и засяга половите органи, аноректалната област и орофаринкса.

Важно значение има асимптомното носителство - 50 % от жените и 20% от мъжете. Появата на оплакванията се дължи на първоначалното атакуване от причинителя на епителните клетките на лигавицата на маточната шийка и уретрата. В острия стадий на заболяването бактериите са разположени вътреклетъчно, а в хроничния – извънклетъчно.

Първите симптоми на заболяването се появяват след инкубационен период от 2 до 10 дни. При жената най-често са засегнати уретрата и ендоцервикса, което се изявява със смущения в уринирането и по-обилен гноевиден генитален флуор. Разпространението на причинителя асцендентно по гениталния тракт води до усложнения – ендометрит, салпингит, тазово-възпалителна болест.

При мъжа гонореята протича най-често с клиниката на уретрит, епидидимит или простатит. Инфекция на ануса и орофаринкса се среща и при двата пола и се дължи на различни сексуални практики. Възможно е да се наблюдава и множествена форма на трипера със засягане на кожа и лигавици, стави и вътрешни органи.

Повече за възпалителните заболявания на маточната шийка може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм пила кориолус за папилома, свали ми групата до нормална. Но все пак преди това минах електроконизацио или както там се казва. Но определено имаше ефект.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам. Тези термини нищо не ми говорят.