Алергия през пролетта – неочакваните причинители

У нас засегнати са 2 милиона души
27 апр 2015 16:55,
1
Алергия през пролетта – неочакваните причинители
Източник: Reuters, архив

Около 30% или над 2 милиона от българите страдат от някаква форма на алергия с различна тежест, сочат последните данни на Националния институт по заразни и паразитни болести. Значителен процент от засегнатите са деца.

Част от алергиите се характеризират с кожни прояви – обриви, сърбеж, зачервяване, а други се изявяват с различни симптоми на дихателната и храносмилателната системи и очите.

Основна причина за увеличаването на алергиите е замърсяването на въздуха, като е категорично доказано, че въглеродният и серният двуокис, както и азотът засилват алергизацията. Тютюнопушенето също рязко увеличава риска от развитието на алергични заболявания. За проблема допринасят и различни компоненти в промишлено приготвените хранителни продукти.

За появата на алергия обаче има и някои неочаквани причини.

Алкохолът

С изпиването на всяка чаша алкохол се увеличава с 3% рискът от постоянен алергичен ринит, са установили датски учени. Една от причините за това е, че бактериите и маята в алкохола произвеждат хистамини – веществата, водещи до алергични симптоми като запушване на носа и сърбежи на очите.

Медиците съветват да се избягват спиртните напитки по време на алергични пристъпи.

Плодовете

Досущ като дърветата, тревите, плевелите, които съдържат огромен брой полени, имунната система се бори дори с най-минимално приличащите на тях алергени.

Плодовете обикновено имат по повърхността си ситен прашец, който влияе на хората, които имат алергия към полени.

Повече за алергията през пролетта и нейните причинители може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Около 30% или над 2 милиона от българите страдат от някаква форма на алергия".Оказва се ние сме най-крехката нация. :))