За болестите на щитовидната жлеза и планирането на бременността

Кое е важното?
27 апр 2015 18:13, Румяна Тасева
3
За болестите на щитовидната жлеза и планирането на бременността
Източник: Reuters, архив

Напоследък сме свидетели на все по-чести автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, специално сред жените в репродуктивна възраст. Най-срещаната в последните години болест с високо разпространение в България е т.нар. тиреоидит на Хашимото. Същевременно, малко по-рядко срещана, но много важна е т.нар. Базедова болест, която има отношение към нормалното протичане на бременността. Няма противопоказания за жените, диагностицирани с тези болести, да имат деца. Тези бременности обаче непременно трябва да бъдат добре планирани.

Тиреоидните заболявания следва да се диагностицират комплексно, а именно, както следва: анамнестични данни, фамилна обремененост, лабораторни и ехографски изследвания и при евентуално редовен прием на лекарства какви са те и имат ли влияние върху щитовидната жлеза.

Пациенти, които са от ендемични райони или с фамилна анамнеза на заболявания на щитовидната жлеза, имат придружаващи заболявания като захарен диабет тип 1, аденом на хипофизата (пролактином), първична яйчникова недостатъчност, анемия, депресивен синдром и т.н. подлежат преди и по време на бременността на изследвания на щитовидните хормони. Другата група пациенти, при които трябва да се изследва тиреотропния хормон (TSH), е при жени, на които предстои ин витро процедура, независимо, дали проблемът е в жената или съответно нейния партьор.

При установено преди бременността заболяване на щитовидната жлеза, предварително по време на планирането на предстоящото събитие, трябва да се изследват следните хормони: тиреотропен хормон - TSH, който се продуцира от предния хипофизен дял и е стимулиращ щитовидната жлеза хормон и хормоните на щитовидната жлеза: трийодтиронин-Т3 и тетрайодтиронин - Т4. Лабораторно се изследват свободните фракции, като задължително ФТ4 и при определени случаи, в зависимост от заболяването и ФТ3.

Повече за планирането на бременността при болести на щитовидната жлеза може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: МКщитовидна жлеза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 8 години
ПРОДЪЛНЕНИЕ 1 Ако в момента има повишена честота на заболяванията на щитовидната жлеза, то това може да е отражение на Чернобилската авария. Основния проблем е, че аварията беше скрита от тогавашните управляващи и не се взеха навременни и адекватни мерки. Ние нямаше как да избегнем нито аварията нито замърсяването. Можехме да намалим лошиите последици от това замърсяване. Тогава трябваше да бъдат раздадени йодни таблетки на населението и да се изядат всички консерви произведени преди аварията.
2
0
 
4
 
! Отговори
От чужбина преди 8 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ Вземането на йодни таблетки при подобни аварии е за да се насити щитовидната жлеза предварително. При постъпване на радиоактивен йод по-късно чрез храната той ще бъде просто изхвърлен и ще се намали ефекта му върху организма. Ако има някаква "радиоактивност" това съвсем НЕ означава, че йодните таблетки ще ви помогнат. Помагат САМО и ЕДИНСТВЕНО по описания вече начин. Самата "радиация" може да е от съвсем друг вид, източник, причинител. Тогава тези таблетки са излишни.
1
0
 
3
 
! Отговори
От чужбина преди 8 години
Характерно за щитовидната жлеза е, че "изземва" почти цялото количество йод постъпващ в организма. От друга страна, при работа на Атомните реактори в АЕЦ, един от продуктите от деленето на урана е именно йод. Този йод е силно радиоактивен с период на полуразпад около 8 дни. Така при аварии от типа на Чернобил или Фукошима- аварии свързани с пряко изхвърляне на отработило гориво се оказва, че в природата е изхвърлен радиоактивен йод. Опасността от него е в първите няколко седмици.