Фавизъм - какво представлява?

Болестта засяга повече от 100 милиона души в света
30 апр 2015 18:31,
0
Фавизъм - какво представлява?
Снимка: Reuters, архив

Фавизмът е ензимопатия. Това е вродено състояние, характеризиращо се с намалена активност на специфичен ензим, разположен в еритроцитите. Този ензим има отношение към дезактивирането на свободни радикали, които, ако не бъдат неутрализирани, биха могли да предизвикат разрушаването на еритроцитите, т.е. тяхната хемолиза.

 
От фавизъм са засегнати повече от 100 милиона души в света. Това е една от най-честите хемолитични анемии. От друга страна, за да бъде клинично проявено това състояние, трябва да има провокиращ фактор. Този фактор трябва да предизвикава повишено образуване на свободни радикали и, в този ред на мисли, да изисква повишена активност на дезактивиращия ги ензим.
 
В тези случаи на повишени изисквания към ензимна работа се проявява генетично заложената ниска активност на конкретния ензим. При фавизъм тази активност е 10-20% от нормалната. Ако активността е под 10%, състоянието е по-тежко. Поради генетичния модел на унаследяване, свързан с Х хромозомата, от фавизъм са засегнати предоминантно мъже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари