Какви са физиологичните особености на новороденото?

Непосредствено след раждането настъпва физиологична апнея
1 май 2015 22:22,
2
Какви са физиологичните особености на новороденото?
Източник: Reuters, архив

По време на бременността плодът се развива вътреутробно в защитена среда и неговите функции се контролират чрез плацентата от майчиния организъм. Прерязването на пъпната връв прекратява връзката плод-майка и довежда до настъпване на анатомични и функционални промени в организма на новороденото.

1. Дихателна система – започване на самостоятелно дишане

Преди раждането дихателните пътища на плода са запълнени с течност, образувана от специални белодробни клетки в третия триместър на бременността. Една от съставките на течността съдържа сърфактант – вещество, което намалява повърхностното напрежение на алвеолите, позволява изпълването им с въздух и предотвратява слепването им. Непосредствено след раждането настъпва физиологична апнея – липса на дишане, която трае 20-30 секунди, и е последвана от първото вдишване и изплакване.

Механизмите, подпомагащи първото вдишване, са два:

1) Повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид в кръвта на плода поради прерязване на пъпната връв и

2) Притискане на гръдния кош при преминаването през родилния канал и декомпресията му при напускането му.

2. Сърдечносъдова система  

Феталната циркулация има своите особености поради нефункционирането на белите дробове. Кръвта от майката преминава през пъпната вена, чиито разклонения  достигат черния дроб и дясното предсърдие на плода. Оттам една малка част от нея се изтласква към дясна камера, за да “храни” белите дробове. Основното количество кръв преминава през отвор между двете предсърдия – foramen ovale, и от там попада в големия кръг на кръвообращение, за да достигне всички тъкани и органи на плода.

Повече за физиологичните особености на новороденото може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: новороденобебераждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
жаба преди 8 години
Тръгвам да чета и съм изненадана - кадърно списана и информативна статия в днес! Но естествено установявам, че е препечатка.