Първа помощ при чуждо тяло в дихателните пътища

Тези случаи са най-чести в ранна детска и предучилищна възраст
7 май 2015 15:07,
2
Първа помощ при чуждо тяло в дихателните пътища
Източник: Reuters, архив

Дихателните пътища могат да бъдат условно разделени на горни и долни. Попадането на чужди тела в тях се осъществява по различни механизми. Най-често това се осъществява в процеса на хранене. Друг възможен механизъм е аспирирането на стомашно съдържимо в дихателните пътища при повръщане и регургитация.

Чуждите тела могат да бъдат от органичен или неорганичен произход. Тези с органичен представляват 90% от чуждите тела в дихателните пътища. Те притежават способността да набъбват с времето. Формата и диаметърът на чуждите тела имат отношение към хода на клиничната картина.

Колкото по-малко е чуждото тяло, толкова по-дълбоко достига то в трахео-бронхиалното дърво. Колкото по-неравна е повърхността му, толкова по-бързо настъпват локалните изменения в дихателните пътища. От друга страна, колкото по-голям е диаметърът на чуждото тяло, толкова по-драматична е наблюдаваната клинична картина.

Случаите на попадане на чужди тела в респираторния тракт са най-чести в ранна детска и предучилищна възраст. Въпреки това, задавяне с храна може да се наблюдава във всеки един период от живота на човека.

Клиничната картина се определя от големината, вида и локализацията на чуждото тяло. Спешно състояние в медицината е запушването на ларинкса. Първата клинична фаза на този процес се характеризира с т.нар. "'респираторна драма''. Тя включва силен кашличен пристъп, затруднение в процеса но вдишване и задух. Понякога се наблюдава цианоза.

Повече за оказването на първа помощ при попадане на чуждо тяло в дихателните пътища може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Ама че... преди 8 години
От статията ;Първа помощ при чуждо тяло в дихателните пътища; не можахме да разберем каква е първата помощ,да благодарим или е подигравка или да наругаем...?
1
0
 
13
 
! Отговори
Мушингии преди 8 години
Защо не сте написали и ред поне за въпросната първа помощ, описана в заглавието? Ако следвате принципа "заглавието е концентрация на съдържанието", го озаглавете тогава "видове чужди тела в космоса"