Какво означава свръхактивен пикочен мехур?

Какво е характерно за състоянието?
11 май 2015 18:48,
2
Какво означава свръхактивен пикочен мехур?
Източник: Reuters, архив

Пикочният мехур е част от долните пикочни пътища. Функционалните задачи, които той изпълнява, са свързани със съхранението и отделянето на урина. Макар и на пръв поглед тези задачи да изглеждат лесни, правилното им осъществяване е под постоянен контрол от нервната система.

По време на пълнене на пикочния мехур гладките мускули в стената му нормално са отпуснати, което позволява разтягането му до определено ниво. От друга страна, в областта на сфинктерите гладките мускули са съкратени и не позволяват изтичането на урина, докато нервната система не получи сигнал за достигане на критичното ниво на мехурна напълненост.

В процеса на пълнене активирана е симпатиковата част на вегетативната нервна система. По време на изпразване на пикочния мехур преобладава действието на парасимпатиковата част. Последната предизвиква съкращаване на мехурните стени и отпускане на вътрешния свинктер, което заедно с релаксацията на външния довежда до изгонване на събраната в мехура урина.

Съгласуваността между симпатикус и парасимпатикус е ключова за нормалното функциониране на пикочния мехур. Тази корелация се осъществява на различни нива. В мехурната стена са разположени рецептори, които изпращат информация до гръбначния мозък по хода на нервите. По същите тези нерви централната нервна система отговаря на получената информация чрез превалиране на симпатиковия или парасимпатикуваия тонус.

Цялата статия, свързана с особеностите на свърхактивния пикочен мехур, може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари