Кои са драматичите личностови разстройства?

Характер и темперамент и какво представляват те
12 май 2015 20:55,
2
Кои са драматичите личностови разстройства?
Източник: Reuters, архив

Медицината и психологията разделят личността на две осовни съставни части - характер и темперамент. Характерът е "социалната маска" на дълбоката същност - темперамента. И двата личностови компонента са комплекс от черти - осъзнати или не. Характеровите черти могат да се огънат или да бъдат изкуствено създадени под социалния натиск, от семейната среда или личната воля.

От друга страна, чертите на темперамента са в много по-голяма степен генетично наследство. Тези черти са ригидни и с тях личността ще живее цял живот. Те може да са скрити под "фасадата" на характера, но винаги ще присъстват в емоционално-менталната основа на личността.

Разделянето на личността на характер и темперамент до голяма степен настъпва с възрастта. Човек се ражда с единство на тези два компонента. Понякога обаче, средата и обществото създават конфликт между тях. Обществото налага обективни спрямо него норми за това кое е добро, кое лошо, възпитано-грубо, хаотично-подредено, порядъчно-скандално, красиво-грозно и т.н. По този начин, някои черти на личността се оказват извън обществената "норма".

Това може привидно или истински да ги подтисне, но може и трайно да ги задълбочи. Рязка граница между нормална и патологична личностова черта няма. Медицинската наука определя личностовите разстройства като състояния, при които една или няколко личностови черти са изопачени гортеско до крайност, което пречи на нормалното функциониране на личността и/или на хората около нея.

Цялата статия за личностовите разстройства може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Тоя д-р дето го е писал първо да си оправи личностния правопис,пък после да ме изкарва луд.!!!