Мускулна хипотония – какво представлява?

И на какво се дължи?
Обновена: 13 май 2015 19:16 | 13 май 2015 19:16,
0
Мускулна хипотония – какво представлява?
Източник: Reuters, архив

Мускулната хипотония е медицинско състояние, протичащо с понижен мускулен тонус.

При мускулна хипотония е нормално и дори абсолютно релаксирано състояние на мускулите се забелязва известна степен на съкратимост в мускулите, което придава чувството за пружиниране на мускулната тъкан и конкретното състояние създава проблеми при опит за пасивно движение на засегнатите мускулни групи.

Мускулните съкращения се регулират от центрове в главния мозък, които чрез еферентни връзки съобщават на изпълнителния орган мускула, че е необходимо да се извърши съкращение.

Когато се наруши тази връзка, настъпва състоянието на мускулна хипотония. А тази връзка може да се наруши само при условията на директни увреждания върху мозъка, вследствие на инфекциозни заболявания, нарушено кръвоснабдяване при инсулт или травма, както и увреди на гръбначния стълб, периферните нерви или директно локално увреждане на мускулите.

Увреждането на мозъчната структура е сериозна тема и подлежи на сериозни дебати в световната медицина в наши дни, тъй като води до много тежки последствия за живота на пациента.

Увреждането може да се дължи на травма, влияние на външни фактори, генетични и директни увреди върху мускулната тъкан и церебралната тъкан.

Някои генетични болести като синдром на Прадер-Уили, миотонична дистрофия, болест на Тай-Сакс и други водят до директни увреждания в мускулната система и съиеднителна тъкан в тялото. Понякога диагностиката на този тип заболявания и причините за развитие на мускулна хипотония е особено трудна, а понякога дори невъзможна.

Цялата статия за мускулната хипотония може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари