Все по-млади хора биват засегнати от инсулт

Кои са рисковите фактори?
15 май 2015 16:57,
7
Все по-млади хора биват засегнати от инсулт
Източник: Reuters, архив

Драстично пада средната възраст, при която хората претърпяват мозъчен удар, отчитат експерти от Обединеното кралство.

През 2014 г. само във Великобритания близо 7 000 души са били хоспитализирани след инсулт, повечето от тях на средна възраст между 35 и 50 години.

За сравнение, преди две десетилетие пострадалите от остро нарушение на кръвообращението в мозъка са били средно с 20 години по-възрастни отсега.

Според изследователите причините за инсулта в ранна възраст се различават от тези при по-възрастните хора и обикновено се дължат на вродени изменения на съдовата система на мозъка. Поради тези вродени изменения се образуват аневризми - специфични “торбички” по стените на вътремозъчните артерии.

За черната статистика обаче допринася и небалансираният начин на живот, свързан главно с високите нива на стрес в наши дни.

Другите рискови фактори са тютюнопушеното, приемът на алкохол, диабетът и високия холестерол.

Едни от рисковите фактори могат да се отстранят, когато човек направи живота си по-активен, освобождавайки се от излишните килограми или отказвайки се от цигарите. Според лекарите, това са заплахи, които могат да бъдат модифицирани, т. е. променяни.

Младите жени пък трябва да знаят, че повишаване съсирваемостта на кръвта може да бъде провокирано от оралните контрацептиви. Съдържащият се в тях хормон естроген повишава съсирваемостта на кръвта.

Мозъчните инсулти изпреварват с 50% по своето разпространение инфарктите на миокарда. В резултат на прекаран инсулт млади хора могат да останат инвалидизирани през целия си живот.

Последствията са наистина фатални - 24% от жертвите загиват в течение на първия месец и 38% – в първата година, а повечето оживели стават инвалиди.

Само 13% от болните, прекарали инсулт, се връщат към предишната трудова дейност, но над тях, като дамоклев меч, виси заплахата от повторна съдова катастрофа. 

Ето защо превенцията на заболяването е изключително важна, заключават специалистите.

Още информация може да намерите в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
На печелившите чести преди 8 години
Световната Затриваща Организация в действие...ама пък на гойте им харесва !
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименкво гмо те гони ве неУк, гледал си много филми
4
2
 
12
 
! Отговори
До Апостол Апостолов преди 8 години
И Сорос. Той плаща на инсулта да затрие Клета Майка БАлгариИА
3
8
 
24
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 8 години
Няма НИКАКВА ВРЪЗКА между тютюна и болестите. Виновни за повечето съвременни болести са ЗАХАРТА И ЗАХАРНИТЕ ПРОДУКТИ, БЯЛОТО БРАШНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО СЕДЕНЕ.
2
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
da vqrno ama predi 20 godini nqma6e xrani menteta,GMO bokluci zatova vazrata na zasegnatite o6te 6te pada,sporta si e sport ama vajnoto e kakvo vkarva6 v tqloto
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГМО и химикали -с такава храна това се случва.