Авокадото и зехтинът борят вредите от смога

Те са богати на витамин Е, който предпазва белите дробове
17 май 2015 12:07, Красимир Ангелов
3
Авокадото и зехтинът борят вредите от смога
Снимка: Reuters

Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога в големите градове, защото са богати на витамин Е, съобщава британския "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

Експерти от университета в Нотингам и лондонския Кингс колидж установиха, че витамин Е предпазва белите дробове от фините прахови частици, които могат да навлязат дълбоко в тях и освен белодробни проблеми, увеличават риска от инфаркт и инсулт.

Освен това витаминът поддържа клетъчните мембрани и е полезен също за кожата, очите, имунната система.

Порция от 100 гр. авокадо осигурява 10 процента от препоръчваната дневна доза витамин Е, която е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените. Подобен ефект има и порция сготвен спанак. Добър източник на вит. Е е и зехтинът.

Изследването е обхванало 5500 души.Учените са търсили връзка между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици. От метаболитите най-ефикасни се оказали активна форма на витамин Е и на витамин С.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много навременна статия, в София става все по-невъзможно да се диша, а след разходка не знаеш дали е по-голям полезният ефект от раздвижването или натравянето. И да, знам, че можеш да се заселиш в други, по-хубави места в България, но не всеки е толкова богат, за да може да си го позволи :(