Как да познаем синузита?

И какви видове съществуват
21 май 2015 20:25,
1
Как да познаем синузита?
Източник: Reuters, архив

Синузитът се характеризира с възпаление на околоносните синуси. Тъй като лигавицата на носа почти винаги се засяга от възпалителните промени, състоянието в най-голям процент от случаите протича и с клинична картина на обострен ринит, което налага въвеждането на нов медицински термин риносинуит.

За момента точната физиологична функция на синусите не е уточнена, но съществуват предположения, че те се развиват във филогенетичното развитие на хората с цел олекотяване на черепната кухина. По такъв начин се осъществява и намаление във вътречерепното налягане, овлажняване и затопляне на вдишвания въздух, както и абсорбция на топлина и предпазване на мозъчната тъкан. Освен това синусите подсилват звуковия резонанс и увеличават обонятелната повърхност.

Какви видове синузити съществуват?

Синузитите могат да се класифицират според различни критерии. Най-често специалистите правят следното разпределение според синусите, които се ангажират в хроничния възпалителен процес.

В медицинската номенклатура съществуват максиларен, етмоидален, фронтален, сфеноидален синузит, според анатомичната локализация. Според причинителя на хроничното възпаление, специалистите определят вирусен, бактериален и микотичен синузит. Според клиничното протичане те отбелязват наличието на неусложнен синузит и усложнен синузит, при който има въвличане на орбитални и вътречерепни структури в хроничното възпаление. Синузитите също така могат да се класифицират според вида на протичането си - остър, подостър и хроничен синузит.

Цялата статия за синузита и видовете му може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: синузитболка в бузите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имам го много е гаден.