С до 10% на година расте броят на болните от рак на простатата

Долната граница при възрастта пада
26 май 2015 13:11,
0
С до 10% на година расте броят на болните от рак на простатата
Снимка: БТА

С около 5-10 процента на година се увеличава броят на болните от рак на простатата у нас и всяка година се диагностицират около 3000-4000 нови случая. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Пловдив д-р Антоанета Томова, началник на отделението по "Химиотерапия" в Пловдивския онкологичен диспансер.

В същото време долната възрастова граница на пациентите постоянно пада, макар обичайно болестта да засяга мъже над 65-70 години, допълни д-р Томова.

Днес започва кампанията за ранно откриване на рак на простатата "Моят баща е моят герой!", която е подкрепена и от Българското онкологично дружество, съобщи председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той подчерта, че всеки български мъж може да отдели няколко минути и да си направи т. нар. PSA /Рrostatic Specific Antigen/ тест, който e единственият специфичен кръвен маркер за простатната тъкан.

Първоначално карциномът на простатата протича без изявени симптоми и ранната диагностика позволява терапия, която води до пълно излекуване на пациентите, обясни д-р Томова. На по-късен етап, когато туморът се увеличи, засегнатите чувстват затруднения при уриниране, дискомфорт при полови контакти, болка в кръста, която често погрешно се диагностицира като ишиас, лумбаго или дископатия, допълни д-р Томова. Тя припомни, че всеки, който иска да се консултира за рак на простатата, може да направи това в кабинета по урология в Пловдивския онкологичен диспансер безплатно и без направление.

По думите на д-р Томова, ракът на простатата е най-разпространеното онкологично заболяване при мъжете. Често поставянето на диагнозата води и до психологически проблеми, които, ако се задълбочат, се развиват като тревожно депресивни състояния и панически кризи, съобщи психологът Елена Атанасова от Онкологичния диспансер в Пловдив. Според нея 47 процента от хората при поставяне на диагнозата имат завишени нива на стрес.

Кампанията за ранна диагностика "Моят баща е моят герой!" започва от Пловдив и ще продължи във Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково и Русе

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари