Топлото време предразполага към ниско кръвно. Пазете се!

То крие риск от световъртеж и причерняване
2 юни 2015 20:16, Румяна Тасева
1
Топлото време предразполага към ниско кръвно. Пазете се!
Източник: Reuters

Често се говори за рисковете, свързани с високото кръвно налягане, а хипотонията остава встрани от дискусиите, макар че е също толкова опасна и значително влошава качеството на живот на засегнатите от нея.

Проблемите с кръвообращението нерядко се дължат на ниско кръвно налягане, макар и обичайно да се дискутират най-вече животозастрашаващите последици от хипертонията. Налягането на кръвта варира при всеки удар на сърцето. За норма се приема налягането със стойности 120/80 mm Hg. Първото число (т. нар. систолично кръвно налягане) съответства на налягането в артериите, докато сърцето се съкращава и изпомпва кръвта. Второто (диастолното налягане) обозначава налягането в артериите при отпускането на сърцето. Когато измервате кръвното си налягане, не забравяйте, че трябва да го правите в спокойно състояние и поне 30 минути след физическо натоварване.


1. Какви са проблемите?

При ниско кръвно налягане се намалява кръвотокът и съответно постъпването на кислород и хранителни вещества към клетките. Това е причината за неприятните симптоми: лекото прималяване, световъртеж, замъгляване на зрението, отпадналост, главоболие, студени крайници, изпотяване, прилошаване, като е възможна и загуба на съзнание.

Причините за появата на хипотония са различни. Състоянието е често срещано при деца и тийнейджъри в периоди на ускорен растеж. Много пациенти в напреднала възраст страдат от леко или умерено тежко увреждане на сърдечно-съдовата система, които често са съпроводени с нарушения на кръвното налягане. След тежко боледуване или операция, която изисква продължителен престой на легло, също може да се появи хипотония.

Кръвното налягане може да се понижи още при: бременност, кръвозагуба, употреба на някои медикаменти (например за лечение на хипертония, бета-блокери, антидепресанти и др.). Може да е следствие на фамилна обремененост, сърдечни или ендокринни смущения, както и да е свързано с алергична реакция. Възможно е да се дължи на умора, стрес или на небалансирано хранене – анемията при дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, може да има връзка с появата на хипотония.

В топлите месеци дори и при хората с нормално кръвно налягане понякога се получават отклонения от обичайните стойности. Заради високите температури кръвоносните съдове се разширяват, кръвта се оттегля към периферните и артериалното налягане пада. Стига се до сънливост, затруднения в концентрацията, липса на тонус и др.

Симпомите могат да се проявят също при рязка промяна на позата на тялото, обикновено при бързо изправяне от легнало положение, или по време на физическа активност.

Още за рисковете от ниското кръвно можете да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари