Зехтинът предпазва мозъка от инсулт

Ефектът се дължи на полезните антиоксиданти в него
2 юни 2015 13:52,
4
Зехтинът предпазва мозъка от инсулт
Източник: Reuters

Редовната консумация на зехтин може значително да намали риска от инсулт, констатираха френски учени.

Екип изследователи от университета в Бордо и Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) провели експеримент сред 7625 души на възраст над 65 години, съобщават в сп. Neurology.

В рамките на 5-годишното проучване доброволците били разделени на две групи - такива, които никога не консумирали зехтин и такива, които го използват редовно. По време на 5-годишното изследване инсулт получили 148 души.

След анализ на различни фактори – хранителен режим, физическа активност и други, учените установили, че рискът от мозъчен удар при консумиращите редовно зехтин е 41% по-малък.

Авторите на изследването не са сигурни на какво точно се дължи благоприятния ефект на зехтина върху мозъка. В действителност, ползата от него може и да е косвена.

Във всички случаи новината е много добра, защото употребата на маслиненото олио се оказва един лесен, евтин и същевременно вкусен начин за предотвратяване на мозъчен удар.

Зехтинът съдържа високи концентрации на фитонутриенти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и помагат за нормализиране на кръвното налягане.

Важно е да се знае, че зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-нерафиниран е, толкова по-високо е съдържанието му на полифеноли.

Тези мощни антиоксиданти са необходими на организма в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.

Още полезна информация за здравето от храните ни можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tia ot Parlamenta Mogat da si kupuvat Sehtin nie pensionerite ne s i s minimalnata saplata jadat Olio ne Sehtin
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа над 50% от зехтина е ФАЛШИВ в Италия се внасят над 400 000 000 ЛИТРА зехтин годишно Бутилира се от всякакви мазни италиански тарикати И после БГ глупендарите го плащат по 20 лева за литър защото е италиански !!!!!!!!!!Зехтин под 15 евро за литър НЕ МОЖЕ ДА Е ЗЕХТИН екстравържин Но и тарикатите затова продават *** по 15 евро За да си мислят купувачите ,че е натурален продукт
2
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
има и евтин , цените почват от 2Е до към 10Е за литър , друг е въпроса какво олио са пили опитните зайчета-байчета
1
0
 
11
 
! Отговори
диетолог преди 8 години
Добрата новина всъщност е , че зехтинът е лесен и вкусен , НО в никакъв случай евтин начин за предпазване от инсулт .Защото добрия зехтин е с цени от 15 лв нагоре, и пак не е гаранция , че е истински , особено в Б-я.Най-добре зехтин от малка семейна фирма в Гърция , а ако е от познато гръцко семейство - още по-добре.