Позата на сън може да вреди на здравето, а може и да го укрепва

Как е най-благоприятно за организма да спим?
5 юни 2015 17:53,
4
Позата на сън може да вреди на здравето, а може и да го укрепва
Източник: Reuters

Мнозина считат, че сънят е най-доброто лекарство за човека. Позата, в която релаксираме обаче, също има голямо значение за състоянието на организма.

Спането в неподходящо положение може да е свързано с проблеми на опорно-двигателния апарат, смущения в храносмилането и преждевременно стареене на лицето.

Ето защо придържането към правилните пози има съществена роля за предпазването от редица заболявания и осигуряването на оптимална почивка за тялото и ума.

1. По гръб

Това е най-полезната за здравето поза. Спането по гръб е добра защита срещу болки по тялото, подобряване на храносмилането и понижаване на киселинния рефлукс, намаляване на бръчките и максимално снабдяване на организма с кислород.

Недостатъкът на тази поза е, че може да предизвика силно хъркане.

2. Странично, с разперени ръце

Спането на една страна позволява нормалното протичане на всички процеси в организма. То спомага за намаляване на болките в гърба, врата и кръста и успокоява стомашно-чревния тракт. В същото време страничната поза намалява хъркането.

Експертите препоръчват на една страна да спят и бременните жени.

Недостатък на позата е, че може да предизвика ранна поява на бръчки, заради притискането на лицето до възглавницата.

Как влияят върху здравето останалите пози на сън можете да проследите в галерията на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: здравесънспанехъркане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Дофтур преди 8 години
Пълни глупости за невежи женуря! Най- правилната поза за спане е полуфеталната, тази в която стои плода в майчиното тяло... не напразно!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля, че някой е в състояние да си контролира позата на сън, докато спи, че чак да си даваме съвети по темата. Дали ще заспиш по корем, по гръб или на едната си страна е краткотрайно, тъй като по време на сън ще редуваш повечето пози без да се усетиш.
1
1
 
11
 
! Отговори
баси статияата преди 8 години
е що толкова много думи за следното: ако спиш на страни ти се набръчква лицето и хъркаш малко, а ако спиш по гръб - хуркаш повече, но не се сбръчкваш :)