Настъпването на Паркинсон може да се познае по депресията

Невролози обмислят включването ѝ като ранен признак
8 юни 2015 22:35, Румяна Тасева
4
Настъпването на Паркинсон може да се познае по депресията
Източник: Reuters

При страдащи от депресия се отчита по-висок риск от развитие болест на Паркинсон, смятат американски невролози.

При преглед на данни от 560 хиляди души, живеещи в Швеция, невролозите констатират, че страдащите от депресия три пъти по-често развиват Паркинсон в сравнение с останалите хора. Индивидуалният риск е толкова по-висок, колкото депресията е по-тежка. Тежката депресия е състояние, което изисква лечение, проследяване от психиатър и често пъти хоспитализиране.

Въз основа на заключенията от проучването изследователите заключават, че депресията може да се смята за ранен признак на Паркинсон още преди да са настъпили типичните проява на болестта като тремор, особена походка, скованост, неразбираема реч.

Когато при даден пациент има изявени симптоми на депресия, то няма начин да не са налични и други промени във функционирането на мозъка, които насочват за болест на Паркинсон, Алцхаймер, епилепсия и дори множествена склероза, коментира по повод изследването Карол Шрамк, клиничен психолог и директор на Клиниката по поведенческа неврология в Allegheny General Hospital. Вероятността това да е така е много по-голяма, когато депресията настъпва късно в живота, допълва той.

Американски медици в ресора, които имат близък с Паркинсон, отбелязват, че действително са наблюдавали личностови промени много преди поставянето на диагнозата, които са ги поставяли в недоумение.

Все още не съществува лечение, което да предотвратява болестта на Паркинсон, нито да я излекува. Разпознаването на ранните признаци на болестта и хората, склонни да я развият обаче е от полза. При навременното въвеждане на адекватно лечение все пак се подобрява качеството на живот на болните и семействата им.

Заключенията от проучването са публикувани в сп. Neurology.

Още полезни новини, свързани с мозъка и ума, можете да намерите в "Здрав ум" на здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Radka Ilieva преди 8 години
Една аптекарка сподели, че още от първата опаковка Лъвска грива (Херициун) клиент с Пяркинсон е почувствал подобрение. А ако се комбинира със сок от нони и кордипайн, ще има още по-бърз ефетк. Кордипайнът разгражда токсините в тялото и спомага за по-бързото им изхвърляне от организма. А нони подпомага жлезите с вътрешна секреция, които управляват всички процеси в тялото. Най-важното е , че тези продукти са натурални и няма д аувредят нервната система на болните от Паркинсон.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава снимка-няма нищо общо със статията.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, бях в депресия на 20, според вас това признак на Паркинсон ли е? Аз мисля, че си беше просто разбито сърце, ама щом казвате, че съм развива Паркинсон...