Ракът на кожата взема все повече жертви

Засегнати от него са предимно млади хора
10 юни 2015 16:07,
4
Ракът на кожата взема все повече жертви
Ройтерс, архив

С всеки изминал ден жертвите на рак кожата стават все повече, алармират изследователи от университета в Минесота. Смъртоносната болест засяга най-вече млади хора, като само през последните 30 години честотата на меланома е скочила с близо 250%.
 
Освен външни фактори като изтъняването на озоновия слой например, поради което слънчевите лъчи стават все по-опасни за човека, експертите обвиняват стремежа към постигането на изкуствен тен.
 
Според тях солариумите са водещата причина за поставянето на такава диагноза сред млади хора и неслучайно по-голяма част от заболелите са момичета.
 
„Хората често използват сънцезащитен крем, когато излизат навън, но го забравят, когато са на солариум, въпреки че там опасността от възникване на рак на кожата е огромна. Не без причина в 36 държави по целия свят започва ограничаване използването на солариум на деца под 18 или 21-годишна възраст. В много други държави използването на солариум напълно ще се забрани”, отбелязва д-р Кавита Марилава, дерматолог и завеждащ клиника по кожни болести в Ню Йорк.
 
Въпреки драстичното увеличаване на случаите на рак на кожата, смъртността вследствие на това заболяване намалява.
 
Учените отдават този факт на ранното откриване на меланома и навременната медицинска помощ. Те смятат, че хората са станали по-внимателни към състоянието на кожата си.
 
Специалистите посочват, че превенцията е от първостепенна важност, когато говорим за рак изобщо.
 
За да се предпазят от меланома, хората трябва да ползват слънцезащитни кремове, шапки с широка периферия и предпазващо кожата облекло. Силно препоръчително е за младите момичета да не постигат тена си чрез солариум.
 
Специалистите препоръчват редовно преглеждане на кожата за бенки, които са асиметрични, неравни по краищата, със странен цвят (черен, кафяв или бежов) и с размер над 6 мм.

Още за рак на кожата можете да прочетете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Само да имаха малко мозък хората и да си намажат "рака" на кожата с малко йодасепт, но НЕЕЕЕ...трябва да се плащат хиляди за химиотерапия и операции! *** свят - умира рано!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Итересно, а какви по цвят трябва да са бенките?-оранжеви ли?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Солариуми, печене на плажа, кожна козметика... За един загар ще се затрият ***.