Микрочип алармира за инфаркт часове преди появата му

Устройство под кожата ще следи жизнените ни функции
11 юни 2015 08:16,
8
Микрочип алармира за инфаркт часове преди появата му
Ройтерс, архив

„Миниатюрна лаборатория“, имплантирана на дълбочина 1 см под кожата, ще предсказва инфаркта няколко часа преди настъпването му.
 
Разработката е дело на швейцарски учени от Федералния политехнически института в Лозана.
 
Те създали микрочип с големината на оризово зърно - 14 мм, чиято задача ще бъде да измерва в движение основните здравни показатели на човешкото тяло като нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
 
На първо място обаче устройството ще замерва нивата на протеина тропонин. Завишените му нива са пряко свързани с увреждането на миокарда и настъпването на сърдечен удар.
 
Микрочипът работи чрез седем биохимични сензора, които проследяват състоянието на течната среда на организма, както и киселинността на кръвта.
 
Устройството ще може да се управлява със смартфон или компютър чрез безжично блутут устройство. Когато засече рискови стойности, то ще алармира за опасност с определен сигнал.

То ще може да се ползва и след операция, следейки дали и как сърцето се възстановява след удара.
 
Според учените от Швейцария, благодарение на надеждните си измервателни функции, микрочипът е в състояние да засича дори появата на диабет или злокачествено образувание в организма.
 
Прототипът на устройството бе демонстриран в рамките на най-мащабната конференция по електроника в Европа Design Automation & Test, която се проведе в Париж преди дни.
 
Вероятно този иновативен микрочип ще влезе в употреба след около 4 години, като до тогава ще се провеждат още тестове и ще се търсят евентуални подобрения.
 
Специалистите припомнят, че над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят със здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Още полезна информация за инфаркта и начините на превенция ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
43
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 8 години
Така се започва, първо носенето на чип е за здраве, а после и задължително...