Цигарите виновни за 50% от смъртните случаи от 12 вида рак

Най-голямата част са от рак на белия дроб, бронхите и трахеята
16 юни 2015 10:47,
6
Цигарите виновни за 50% от смъртните случаи от 12 вида рак
Снимка: Reuters, архив

Цигарите са отговорни за почти половината от смъртните случаи от 12 вида рак през 2011 г. в САЩ, съобщи АФП, цитирана от БТА. От почти 346 000 смъртни случая от 12 вида рак на пълнолетни хора до 35 години, 48,5 процента се дължат на тютюнопушене.

Най-голямата част от тях са от рак на белия дроб, бронхите и трахеята (74,9 процента или 129 799). Туморите на ларинкса са 1,7 процента. Около половината от смъртните случаи от рак на устната кухина, хранопровода и пикочния мехур също се дължат на цигарите, твърдят учените, ръководени от Ребека Сийгъл от Американското раково дружество в Атланта.

Повече от 20 милиона американци са починали преждевременно заради цигарите за последните 50 години. Въпреки че пушачите значително са намалели - сега пушат 18 процента от населението при 42 процента през 1964 г., всяка година 443 000 американци умират заради болест, свързана с тютюнопушене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Нели преди 8 години
Познавам една НЕпушачка, която почина от рак на белите дробове и поне десетина пияндета, които се гътнаха от цироза, вследствие употреба на алкохол. Странно, защо никой не се стърви така срещу алкохола и не се въведат стряскащи етикети върху бутилките?
4
0
 
5
 
! Отговори
6358 преди 8 години
Как пък навремето не са умирали толкова много хора от цигарите? Из все още незасегнатите от технологии места, има баби и дядовци пушачи на по 90-100 години. Мога да се обзаложа, че ако спрат всички заводи и автомобили да работят, и се спре химията в производството на храна, за 20 години раково болните ще намалеят с 20%. А тези родени е свят без химия и вредни отпадъци изобщо няма да разберат какво е рак.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми тая отрова защо я продават свободно...един случай не знам, за умрял заради джойнт...апък е забранен...не разбирам :// тоест , много добре разбирам...въпроса е риторичен
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Цигарите виновни за 50% от смъртните случаи от 12 вида рак"Видовете рак са около 150. Цигарите предизивкват 12 от тях. А затлъстяването и некачествените храни могат да предизвикат над 40 вида рак. Нещо да кажете, господа здравеопазващи? Или да плямпаме как трябва да се спрат цигарите - може. А че трябва да се спре с некачествената храна - не може. Щото не можем да си го позволим, нали? ;)Ами давайте - спрете да пушите, ама продължавайте да ядете *** на Европа и дебелейте. Да видим.
1
0
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
За останалите умрели са виновни корумпираните политици. Хората просто умират от яд.