Болниците могат да покрият едва 20% от дълговете си

До 450 млн. лв. на година е доплащането за лечение в тях
0
Болниците могат да покрият едва 20% от дълговете си
Снимка: Булфото, архив

До 450 млн.лв. на година достига официалното доплащане на касите за лечение в болниците. Това каза Живко Иванов от консултантска къща "Симбула", изготвила доклад "Лечебните заведени за болнична помощ. Финансов доклад 2006-2013 год.", цитиран от БТА.

Докладът беше представен по време на кръгла маса, посветена на реформата в болниците, която се проведе в рамките на Икономически форум за Югоизточна Европа.

Близо 80 на сто от задълженията на болниците са текущи и не остават средства за инвестиции, сочи още докладът.

Иванов посочи, че със средствата, с които болниците разполагат в момента, могат да покрият едва 20 на сто от задълженията си.

Броят на леглата за продължително лекуване в България е 10 пъти по-малък от средноевропейските показатели, а населението ни ще има все по-голяма нужда от долекуване, защото застарява, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Според подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров държавата до голяма степен е виновна за появата на много частни болници заради изисквания например за наличие на 30 легла при откриването на лечебно заведение за болнична помощ. Той допълни,че българската здравна система е подобна на френската. Във Франция има значително доплащане от страна на пациентите, но 93 на сто от тях имат допълнително здравно осигуряване, подчерта д-р Петров.

Експертът в областта на здравната система от Белгия Жак дьо Таф каза, че в страната му преди 20 години са били закрити всички болници, които имат под 150 легла, като този процес е отнел пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.