При дехидратация мозъкът извлича кислород от кръвта

Това е защитен механизъм
19 юни 2015 21:30,
3
При дехидратация мозъкът извлича кислород от кръвта
Източник: Reuters, архив

С покачването на температурите се повишава и рискът от дехидратиране на организма, а експертите не спират да напомнят за необходимостта от консумация на адекватно количество течности – около 2 л дневно. 

Когато това не се случва и се стигне до дехидратация, мозъкът има свой механизъм да се защити - извлича повече кислород от кръвта, става ясно от ново изследване.

Водещият автор Стивън Трангмар от университета „Брунел“ във Великобритания обяснява, че мозъкът съхранява определени количества кислород, за да гарантира поддържането на функцията си при екстремни условия. 

Изследователският екип извършва тестове на 10 колоездачи, които карат велосипед на висока температура, докато се изтощят. С помощта на катетри, поставени в брахиалната артерия, експертите измерват притока на кръв сред участниците. Използва се също така и технология с ултразвук. 

От наблюденията става ясно, че сред велосипедистите, при които се появи умора и дехидратация, има понижаване на телесната маса, както и на кръвния поток в мозъка и способността да се упражняват. Повишава се телесната температура. Всичко това има своето разумно обяснение. 

При премомерна загуба на течности, мозъкът се опитва да се защити като извлича повече кислород от кръвта.

Това обяснява защо притокът на кръв сред велосипедистите се забавя, което ги затруднява да продължат с физическата активност. Според изследователите данните безспорно подчертават необходимостта от консумация на течности по време на всякакъв вид физическо натоварване.

Данните от проучването са публикувани The Journal of Physiology.

Още полеза информация за човешкия мозък ще да намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Бай Коста преди 8 години
Мозъкът винаги извлича кислород от кръвта. Да не мислите, че диша през ушите?
1
1
 
11
 
! Отговори
emgo преди 8 години
Това за класацията по тъпотия ли е писано