Шоколадът пази сърцето и мозъка здрави

Любимото лакомство намалява риска от инсулт
21 юни 2015 13:40, Румяна Тасева
7
Шоколадът пази сърцето и мозъка здрави
Ройтерс, архив

Консумацията на шоколад се свързва с повишаване на настроението, но любимото лакомство може да бъде полезно и за сърдечносъдовото здраве. Според данните на ново проучване консумацията на 100 г черен или млечен шоколад дневно може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.
 
За целта на проучването близо 21 000 доброволци, взели участие в сладкия експеримент, биват наблюдавани за период от 12 години.
 
Някои изследователи твърдят, че консумацията на сладки храни не е препоръчителна за хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Авторите на настоящото проучване, от друга страна, не откриват никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.
 
Те констатират точно обратното – сред хората, които редовно консумират шоколад – 100 г дневно, се наблюдава понижен риск от сърдечно заболяване, инсулт или друго сърдечносъдово заболяване с 11%, в сравнение с тези, които не консумират въобще.
 
Редовното похапване на лакомството също така се свързва и с 25% по-малък риск от летален изход, вследствие на сърдечно заболяване.
 
Изследователският екип от Великобритания подчертава, че проведеното проучване по-скоро е една статистика и не могат да се направят окончателни изводи.
 
Те споделят също, че има вероятност резултатите да не бъдат много точни, тъй като хората, които имат висок риск от развитие на сърдечносъдови нарушения, може да избягват консумацията на шоколад.
 
Все пак, анализът свързва лакомството с някои ползи за сърдечносъдовото здраве, които експертите отдават на съдържанието на флавоноиди. Те представляват антиоксиданти, които се намират в черния шоколад и се смята, че подпомагат кръвообращението.
 
Експертите допълват, че консумацията на млечен шоколад, който обикновено се приема за по-малко здравословен, също може да бъде от полза за здравето. Това означава, че не само флафоноидите, но и други съединения, които вероятно се съдържат в млякото – калций, мастни киселини, допринасят за благоприятния ефект на шоколада, пише още DailyMail.

Още за здравословното хранене прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости.Изяще една ябълка.
5
8
 
2
 
! Отговори
шокоспец преди 8 години
Яжте Линд.
4
3
 
7
 
! Отговори
@2 преди 8 години
Ава батка, говорим за шоколад, не за кокаин. Опитай да се фокусираш!
3
1
 
3
 
! Отговори
Пенко от Плакудер преди 8 години
Ама истинския ........
2
2
 
10
 
! Отговори
бай Шано преди 8 години
Жалко, но за пореден път ни обяснават за ползите на продукт недостъпен на българския пазар. Последния път като си купих "Своге" не се изплюх от уважение към околните, но си е 100% бул шит. 99% от "шоколадите" на пазара са на базата на палмово масло, включително известни марки.
1
4
 
10
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Абе тези шоколади които се продават в търговската мрежа е доста нагло да се твърди ,че с нещо са полезни.Шоколада провокира нервни кризи, акне, кризи на черния дроб, епилиптичните кризи, болки в главата (тираминът, който той съдържа, може да бъде причина за появата на мигрени).