Как незрящите ще могат да виждат с помощта на езика си?

Новото американско устройство получи одобрение
24 юни 2015 17:52,
1
Как незрящите ще могат да виждат с помощта на езика си?
Източник: Reuters, архив

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ даде одобрение за използване на нова технология, която помага на незрящите да се ориентират по-добре в пространството. Така до известна степен засегнатите ще преодолеят своите увреждания. 

На пръв поглед устройството наподобява квадратна пластмасова близалка, която се зарежда с батерия и е свързана с чифт слънчеви очила. Вътре в слънчевите очила има монтирана малка видео камера, която улавя изображения. 

След това те се преобразуват в електрически импулси, които се изпращат към електродите, намиращи се в близалката. Когато тя се постави върху езика, тези импулси могат да бъдат усетени като вибрации. Те биват интерпретирани, за да дадат на човека по-добра информираност за заобикалящата го среда. 

Макар да звучи сложно, от компанията Wicab Inc., чието дело е разработката, обясняват, че след обучение и малко практика, засегнатите хора ще могат лесно да интерпретират вибрациите върху езика си като начин да определят размера, формата и позицията на заобикалящите ги в близост обекти. 

От данни на проведените проучвания става ясно, че 69% от хората, които използват устройството, наречено BrainPort, след година обучение, успяват да преминат тестовете за разпознаване на обектите.

Как работи устройството? 

Всеки път, когато научаваме нов танц или начин за решение на математическа задача, мозъкът изгражда нови невронни пътища, за да може новото умение да се „отрази“ и да се повтаря по-лесно. 

Тази физическа промяна в мозъка е позната като мозъчна пластичност и именно тя позволява на хората да използват BrainPort ефективно. 

Макар очите да възприемат визуалните стимули от околната среда, мозъкът ги преобразува в зрение. Иновативното устройство научава мозъка да вижда, като го тренира да получава визуални стимули от езика, вместо от очите. 

Данните са публикувани в Medical News Today.

Още информация от новостите в света на медицината може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Щ.Младши преди 8 години
Съчувствам на инвалидите включително на слепите,но не мога да приема смешната,изфабрикувана след 1950 г. дума "незрящи". Народът от хиляди години си има дума "слепци" за тях,но на някои това не им харесва и по създадения в последните 70г. лош навик да бъде редактиран и поправян народа те бързат да го поправят,едва ли не той е сгрешил,като ги е нарекъл с тази дума! Ако новата (не фалшива,но дразнеща) дума бе на мястото си,Самуиловите воини историята ще ги наричаше "онезрящени" а не "ослепени"!