Без калий вдигаме кръвно лесно

И сме склонни да изпадаме в депресия
25 юни 2015 22:15, Румяна Тасева
2
Без калий вдигаме кръвно лесно
Източник: Reuters

Калият е необходим за поддържане на алкално-киселинното равновесие в кръвта, водно-солевия баланс и осмотичното налягане в организма, които са свързани с регулацията на кръвното налягане.

Благодарение на калия се осъществява правилното предаване на електрически импулси между нервните клетки. Участва в нервната регулация на сърдечните съкращения. Без него не може да се осъществи синтезът на белтъчини и превръщането на глюкозата в гликоген.

Как можем да разчитаме на калия, за да не вдигаме кръвно?
В организма ни се съдържа едва около 170 г калий. За да се поддържа това количество в норма, на ден трябва да се приемат по 2 г калий с храненето. Спортистите и хората, които упражняват професии, изискващи физически усилия, трябва да приемат по-високи дози, съобразени с натоварването им, между 2,5 и 5 г.

Склонността към депресия и чувството на умора и изтощеност са едни от признаците за недостиг на калий. Поредицата от симптоми е дълга и разнообразна: нарушени функции на бъбреците, белите дробове -  разпознаващо се с повърхностно дишане, поява на оплаквания отстрана на храномилателния тракт като гадене, повръщане, дори и образуване на язва. Освен че намаляват защитните сили на организма срещу токсини, се появява и мускулна слабост. Страда и сърцето - могат да се появят аритмии, сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност.

Недостигът на калий удря и репродуктивната система, включително, е причина за ерозия на маточната шийка, и засяга очевадно красотата: косата не е здрава, склонна е на накъсване, повърхностният слой на кожата става свръхсух.

За източниците на калий можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: депресиякалийкръвно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, щото нашите баби и дядовци всеки ден са пили хапчета калий, магнезии, витамин A,B,C,D, омега 3, фосфор, манган, цинк, барий, стронций и др.