Малини помагат при температура и хемороиди

Плодовете допринасят и за алкализирането на организма
25 юни 2015 20:20, Румяна Тасева
0
Малини помагат при температура и хемороиди
Източник: Reuters

Малината е не само вкусен плод, а билка. С лечебна цел могат да се използват листата, корените, цветовете и дори плодове.

Плодовете са богати на киселини като ябълчна, салицилова, лимонена, мравчена, винена, капронова, на което и се дължи специфичният им сладко-кисел и тръпчив вкус. Колкото и да е странно, тези киселини помагат за алкализиране на организма, което постигаме трудно при съвременния начин на хранене – на крак.

В плодовете се съдържат още витамините С, В1, В2, РР, фолиева киселина, както и желязо, калий и мед, както и вещества като пектин, цианин, катехини, кумарини и др.
 
Консумацията на плодовете подобрява апетита, което още веднъж я прави подходяща при отпадналост на организма, особено в детска възраст. Те нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и понижават телесната температура.

Отварата от листа на малина се препоръчва в народната медицина при проблеми с храносмилателната система като повръщане, колит, ентероколит, кървящи хемороиди, бронхити и пневмонии. Обтриването с настойка от тях може да помогне при някои кожни симптоми като обриви, лишеи, екзема, както и при гнойно възпаляване на сливиците.
 
Както листата, така и цветовете, и плодовете, имат полезен ефект при наличие на атеросклероза и високо кръвно налягане.

Отварата от корените е била използвана при лечението на малария, и досега като кръвоспиращо средство при раздразнени хемороиди.

Тъй като обаче малината е богата на пурини, тя трябва да се избягва при подагра и бъбречно заболяване, конкретно нефрит.

Повече информация за билки и полезни растения можете да научите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Малина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари